Педиатри от МБАЛ Централ Хоспитал с фокус към ендокринните заболявания

Понеделник 24.02.2020 Източник: МБАЛ Централ Хоспитал
Педиатри от МБАЛ Централ Хоспитал с фокус към ендокринните заболявания

Педиатрите на МБАЛ Централ Хоспитал са започнали лечение на 9-годишно момиченце от Пловдив. Детето е високо 1,5 м и тежи 74 кг. Родителите споделили, че въпреки многобройните опити да редуцират килограмите със здравословен хранителен режим и спорт, не постигнали никакъв резултат.

"Назначихме глюкозотолерантен тест, който установи, че малката има тежка инсулинова резистентност", обясни зам.-началникът на Детско отделение и детски ендокринолог д-р Анелия Балабанова. Оказва се, че нивото на инсулина се повишава над 10 пъти в хода на изследването. Успоредно с това се установява, че страда от тежък дефицит на витамин D. Започнато е лечение, което да подпомогне намаляването на теглото и влизането в норма.

Според д-р Балабанова, като 9-годишното момиченце, от затлъстяване страдат около 10 процента от децата в България, а всяко 5-то дете е с наднормено тегло. Причините са добре известни на всички родители – неправилно хранене, консумация на чипс, снакс, сладки и тестени храни, както и слаба физическа активност заради дългия престой на децата пред компютри, таблети, смартфони и телевизори. Проблемът е, че родителите не успяват ефикасно да се преборят с тях и тръгват да търсят помощ, когато се стреснат от натрупаните излишни килограми, коментира специалистът.

"Наднорменото тегло при децата е тревожен симптом, който не бива да се пренебрегва, защото е предпоставка за развитието на диабет тип 2 в зряла възраст, в тази посока има сериозни проучвания в световен мащаб", предупреди д-р Балабанова.

Тя информира, че през 2020 г. профилактиката ендокринните заболявания е залегнала в приоритетите на Детското отделение. Освен затлъстяването и диабета, специално внимание ще се отдели на изоставането в растежа и пубертетното развитие, които също засягат значителен брой деца. Д-р Балабанова посочи, че лабораторията към болницата разполага с възможности за провеждане на широк кръг хормонални изследвания, както и на витимините D и B, чийто дефицит има отношение към здравния статус на децата и особено на тийнейджърите.