Магистри се зарекоха, че ще обичат лозата, както обичат децата си, и ще правят вино само от грозде

Четвъртък 20.02.2020
Магистри се зарекоха, че ще обичат лозата, както обичат децата си, и ще правят вино само от грозде

Шестима магистри, дипломирани в специалност "Технология на виното и пивото" и започнали работа по специалността, положиха Дионисиевата клетва по време на традиционната Вечер на изложителя на 19 февруари в парк-хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, която организаторите на "Винария 2020" правят за своите гости.

Те се зарекоха, че ще обичат лозата, както обичат децата си, ще правят вино само от грозде, както са им завещали прадедите и че няма да разреждат никога виното с вода. И призоваха боговете, ако престъпят клетвата си, да бъдат тежко наказани.

На тържествената промоция освен дипломи, магистрите получиха сребърно тасче за дегустация и карти за членство в Лозаро-винарската камара.

От името на академичното ръководство, поздравления към завършилите поднесе зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. Христо Спасов. Той благодари на Международния панаир в Пловдив този тържествен ритуал за младите колеги да се превърне в традиция, както и за предоставените възможности чрез международна изложба "Винария" те да намират своята успешна реализация у нас и да се развиват професионално в желаната от тях посока.

На церемонията, осем студенти и докторанти от УХТ, бяха наградени за техните високи постижения в научно-изследователската и проектната дейност. "Университетът по хранителни технологии се гордее с вас! Бъдете здрави и продължавайте напред!", заяви функционалният декан доц. Кремена Никовска. Освен грамоти, младите хора получиха и специални подаръци от Международен панаир - Пловдив, които им бяха връчени от главния директор Иван Соколов.

На Вечерта на изложителя бяха раздадени 36 награди в първото издание на конкурса "Нов продукт за българския пазар". В него се състезаваха участници в изложбите "Фудтех", "Винария" и "Вкусове от Италия", които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година. Отличените нови продукти може да се дегустират в Града на виното и деликатесите, а технологичните иновации - да се видят в палата 10.